
RECEPTY
RYZEC SYROVINKA S LICHOŘEŘIŠNICÍ
ryzec syrovinka - čerstvé plodnice
máslo
chléb
lichořeřišnice
kmín
sůl
salátová okurka coby příloha (může být dle chuti a možností zahrady jiná příloha)
Tuto houbu čistíme a odkrajujeme konec nožičky až těsně před kuchyňskou přípravou. To proto, aby nám z ní po cestě z lesa nevyteklo šťavnaté výborné mléko na ostatní houby v košíku.
Na pánvi rozehřejeme máslo a poklademe na 5 mm plátky nakrájený ryzec syrovinku. Pokmínujeme. Nakrájíme chléb a šup s ním do topinkovače. Skočíme do zahrady (pokud máme při domě) pro pár květů lichořeřišnice a kontrolujeme, jestli ji zrovna neopylovává čmelák - tu ponecháme růst, utrhneme květ čistý a beze hmyzu.
Vrátíme se hbitě k pánvi s ryzcem syrovinkou a otočíme plátky - pěkně jeden po druhém - a opékáme i z druhé strany. Už se nám sbíhají sliny, ale vydržme to ještě chvilku. Připravíme lichořeřišnici dle vlastní fantazie. Můžeme ji nakrájet na malé nudličky, nebo taky ne. Čekání na pochoutku si zkrátíme oloupáním a nakrájením salátové okurky na kolečka. Kontrolujeme, zda-li se nám ryzec rovnoměrně opéká. Během namátkové kontroly pravděpodobně zjistíme, že už je houba tak akorát. Osolíme ji, přeložíme na topinku a šup s ní na talíř s nakrájenou okurkou. Ozdobíme lichořeřišnicí.
Dobrou chuť !
SILVESTROVSKÁ SAMETONOŽKA NA TOPINCE
penízovka sametonohá (sametonožka) - čerstvé plodnice
cibule
máslo
vajíčko
krajíc chleba
sýr na strouhání
sůl, koření dle libosti
Na másle zpěníme cibulku. Mezitím zbavíme sametonožky třeňů, opereme ve studené vodě a tím je zbavíme nečistot.
Vrátíme se k cibulce, která nám mezitím krásně zesklovatěla. Přiložíme k ní propranou nádhernou penízovku sametonohou. Asi 10 minut povaříme, podusíme - jak je kdo zvyklý. Až z penízovky zmizí všechna přebytečná voda, přidáme čerstvě rozklepnuté slepičí vajíčko.
Vložíme do topinkovače krajíc chleba na 2 - 3 minutky.
Nakrájíme čerstvé slaďoučké jablíčko na měsíčky a připravíme si ho na talíř.
Vajíčko na pánvičce moc nemícháme. Jenom trošku. Mám totiž ráda, když vajíčko tvoří větší kousky na topince.
A už nám chlebík vyskakuje z topinkovače. Na křupavou topinku naložíme právě připravenou sametonožkovou směs a ozdobíme nastrouhaným kvalitním sýrem.
Napíšeme muži smsku s textem: "Topinka se sametonožkou je na stole".
Do pár vteřin sedíme oba u stolu a vychutnáváme si silvestrovskou krmi.
Dobrou chuť !
Přeji všem houbařkám, houbařům a houbaříčkům veselého Silvestra a krásný nový rok !!!
Houbám zdar ! Daniela